Feb 6, 2011

kenapa saya pakai baju labuh?

Heliza Helmi dan adiknye kot.. walaupun aku tak la minat dia tapi bagi aku kepekaan die dalam menutup aurat harus dibuat contoh. Lelebih lagi die ni artis.. harap berkekalan dan lebih baik di mase akan datang ye kak..!

Pada suatu hari nan panas, sedang aku trekking sambil menghirup udara hutan dengan bahagianya, member aku yang same2 trekking dengan aku tanye aku satu soalan:

“Ayi, nape mu suke pakai baju camni (baju labuh muslimah)?”
Hmm.. diam kejap. Nape ye? Nape ye?
“Aku tau.. sebab baju ni leh bawak tido kan. Bukak seluar je.. heh..”

Cis.. cis.. sempat aje die meng-sexual harassment-kan aku..
Tapi menarik gak soalan tu. Aku sindri pun terpikir. Lepas selesai ‘bertafakur’, ini la jawapan yang aku jumpe...
1.   Rase selamat dan lebih konfiden untuk bergerak2 lincah bile tau pakaian tu menutup hampir seluruh badan kite. Habit aku: aku agak paranoid kalau pakai baju aras atas buntut. Ase tak senang hidup memikirkan orang tengok punggung kite bergerak2 bile berjalan.. hu!

2.   Kalau terjadi ‘eksiden’ seluar terkoyak, seluar terjarang, seluar terketat, dan yang sewaktu dengannya, aku tak payah risau orang ternampak.. Huhu. Dulu taim masuk utan aku penah pakai track suit yang nipis... aku tak prasan sluar tu nipis.. lepas tu... hm... takyah la crite banyak2. Hihi..

3.   Trase lebih muslimah bile pakai camni, n disebabkan aku seorang yang (luarannye) macam gengster, jadi bile pakai baju ni nampak la gak keperempuanannye..

4.   Berusaha menunaikan tuntutan agama sebaik mungkin. Dalam konteks ni, tuntutan agama yang dimaksudkan adalah menutup aurat! Semoga amalan kite diterima-Nya, amin!

5.   Bile dah pakai baju labuh, otomatik yang len2 pun (lengan, kaki, tudung) kite akan ambik berat gak utk sesuaikan dengan baju labuh tu. Takkan la pakai baju labuh muslimah tapi tudung slempang2 nampak dada kan? Atau takkan la pakai baju labuh tapi sinsing lengan baju sampai nampak tangan kan? Cah huduh je ghupenye. Ngeh. So, nak taknak yang lain pun kena la tutup. Bile yang len2 pun dah terjage, secara x langsung aurat pun lebih terpelihara.

6.   Aku ini merupakan sejenis makhluk yang tak senonoh dan cenderung berperangai buruk dan gile-gile walaupun di khalayak. Bile dah pakai camni, at liz kontrol la sikit prangai huduh tu. (Yeke kawan2? Berkurang tak prangai buruk aku?)

7.   Sebagai kempen menutup aurat dan cintai Islam.. nak tunjuk yang tutup aurat pun boley bergerak bebas..!! Especialy untuk sape2 yang ase Islam menindas wanita, menyekat hak wanita.. bosan la, panas la, takleh bergerak la, di sini aku ingin tunjukkan.. menutup aurat tidak sama sekali menyebabkan aku rasa terkongkong.. oke je.. leh je aku nak terkinje2 panjat sepak sane sini.. sikit pun tak mengganggu.. rase best lg ade la..

Zulaikha, Hafifah & Fadilah @ Taman Tasik Shah Alam


“Baju labuh” yang aku maksudkan di atas adalah baju ala2 t-shirt muslimah macam gamba aku dengan sahabat aku kat atas tu.. Skarang, ade tak yang terpikir ala2 camni.. :
1.   Ala.. aku ni tak layak la nak pakai camtu.. gadis2 alim2, ayu2, lemah lembut boleh la.. aku ni prangai buruk (ni kes aku)
2.   Aku tak sesuai la pakai camtu.. tak kena gaye (ni kes aku gak)
3.   Takde stail lain ke? Takkan ke mane2 pakai camtu je..
4.   Alaaaa... labuhnye...???
5.   Kendur2 semacam je.. kang nampak gemok.. i nak orang tengok body i yang ngancam ni.. (oke, geddaut!)
Haa.. ini bukan alasan untuk kite tidak menutup aurat sepenuhnya.. banyak lagi stail lain kite leh wat, tak semestinye pakai baju labuh ni @ jubah @ yang sewaktu dengannya. Tapi still, mampu menutup aurat setanding dengan fesyen baju labuh ni! Cemane?

bersambung...

6 comments:

eylah said...

erm...sabda rasullah'setiap amlan itu adlh dgn niat'..

AYIE said...

sallallahu alaihi wassalam. betul.. :)

~aYeeN & SuE~ said...

moga kta akn sma2 dpt hidayahNya...amin

Umar said...

saya hanya mampu tersenyum dengan hati yang tenang~ :)

Nurul Akmaniza said...

Kak yiyie!
sbnrnye sy pon sedang cube ke arah pakai baju yg labuh ni...
sbb tu byk bli blous labuh
tp kdg2 tu sebab mls gosok baju, kdg2 pkai tshirt gak, huhu...

anyway,
sila tegur saya kalau de kurangnye sy dari segi pakaian ni ye.
thank you sayang ^^

AYIE said...

umar: snyum balik.. ^^
adik ma: yeah.. cayok2.. huhu.. tshirt pn tadahal je.. asalkan mnepati syarat sudae kan.. baik.. insya-ALLAH.. tenkiu too ^^