Feb 18, 2011

KENAPA SAYA ANTI PERNYATAAN 'GADIS ISLAM BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK, GADIS ISLAM TAK BERTUDUNG TAK SEMESTINYA JAHAT"



Sejahtera ke atas semua..

Kita biasa kan dengar statement ni: "Tak semua gadis bertudung tu baik, dan tak semua gadis tak bertudung tu jahat".
Cam sedap je bunyinye kan. Cambest je kan. Rasa macam intelligent gile bile sebut statement tu.
Intelligent ea...
Pembaca2 skalian.. dengarkanlah statement bold dari saya ni plak ye.. (sape2 yg sentap tu, maaf banyak2, tp ini kenyataannya..) ehem2..

Cemane kite boleh kate orang yang terang-terangan melanggar perintah Allah sebagai tak jahat? Cuba selami hati sndri:

'Saya baik, tak kutuk orang, tak ngumpat orang, tak naya orang, tak kaco orang, tak wat bende2 tak baik, hormat orang tua2, tolong-menolong, sedekah, solat, bla3... tapi btudung?? Er... tamola!! Nanti la!!'

Cuba kite sume pikir balik, orang jenis apa kite ni bile pikir camtu?

Orang yang tak pakai tudung, same ade secara simbolik @ terang-terangan, telah memberitahu diri dan orang lain bahawa dia TAKNAK ikot perintah Tuhan.. apasal jadi gitu? Apa gune die baik segale klau cakap Tuhan taknak ikut? Baiknye die la...

Kalau ikut logik la kan, kalau die betul2 baik, sepatutnya die takde msalah nak tutup aurat, betul?

Kalau dengan sesama manusia leh jadi baik giler, nape tabley wat baik (skittt) dengan Tuhan..

Dan ketahuilah..

Kalau dikatekan orang yang btudung tu tak semestinya baik ye..hm.. memang ade yang bertutup kepale tapi hati busuk, kuat ngumpat, naya orang, berzina segala.. memang tak bagus. saya tak kate pun takpe prangai buruk asalkan pakai tudung. Namun sesungguhnya, orang2 camtu bukanlah golongan bertudung (mnutup aurat).

Yang bertutup kepale tapi pakai baju ketat, dia TIDAK termasuk dalam golongan menutup aurat.

Yang bertutup kepale tapi berzina, BUKAN gol. menutup aurat.

Yang bertutup kepale tapi tak solat, BUKAN menutup aurat.

Sebab sebenarnye diorg tak tutup aurat pun.. aurat bukan sekadar rambut sahaja, tapi jugak tingkah laku.. jadi kalau nak dilabelkan "gol. bertudung yang tak baik" ni, sebenarnye diorang sejenis je dengan yang "tak btudung tapi baik" tu.. ^_^

Contoh ea: Alia tak pakai tudung, tapi tak tinggal solat. Mina pakai tdung, tapi tinggal solat. Sape lagi baik?

Jawapan: Sama je. Dua-dua..er.. er.. hm. Tu lah.

Saya bukan ustazah, hujah saya tak berilmiah dan meyakinkan.

Kalau nak lebih keyakinan bukak link ni:

Formula ustaz senang:

'golongan yang menutup aurat tetapi berperangai buruk adalah sama darjatnya dengan golongan yang bersolat tetapi tidak menutup aurat'

Jadi takde laa istilah-istilah 'lebih baik free hair tapi baik daripada bertudung tapi perangai buruk!'

Ada yang kate taknak jadi hipokrit. 'Bertudung tapi perangai buruk, watpe? Aku taknak berpura-pura!'

Nonsense... '"^_^

Ataupun: 'Pakai tudung kena ikhlas.. kalau pakai tudung sebab orang suruh, takkan kekal pemakaian ni.. sebab bukan ikhlas dari hati.. biar la.. sampai seru nanti pakai la..'


Nak tunggu seru tu sampai, tengok-tengok ajal yang datang. '"^_^

Perintah ALLAH takde kene mengene dengan hipokrit tak hipokrit.. ianya wajib, bukan kene tunggu hati ikhlas ke tak.. ea...

Ni pun Siti Nurhaliza punye famous statement gak, pakai tudung kena ikhlas. Ustaz pun sakit jantung dengar 'fatwa' die.

Kalau ada yang berase saya patut hormat mereka yang free hair dengan tak keluarkn statement2 begini, maka anda pun hormat laa golongan yang btudung ni dengan tak mengeluarkan statement nonsense camtu.. ea? Ea?

Jujur dengan diri anda sendiri, sebenarnye statement tu sume adalah sebagai alasan je buat yg tak bertudung ni untuk kekal tak btudung, kan.. kan.. ele.. kantoi..

Fikirkan: Kalau gol. tak menutup aurat dikatakan baik, maka apa perlunya ALLAH turunkan hukum menutup aurat? Baik biar je semua perempuan Islam tak pakai tudung, asalkan baik kan? ALLAH saja suka-suka suruh pakai tudung ke? Tak kan...

Ini bkn disriminasi terhadap gol. free hair.. saya pun ramai kawan2 yang free hair.. baik2! Memang baik, sentiase ade untuk saya, tolong saya waktu susah, dll. Saya sangat sayang diorang. Saya tak kate diorang jahat! Tapi ni sume dari segi hukum, hukum yg wajib plak tu. Jadi asenye tak perlu tegakkan benang basah lagi...


Kepada kawan2, jangan salah anggap saya benci anda. Pikir betul2 sebelum buat persepsi. Saya tak kate gol. free hair ni jahat langsung. Tak. Bagusla kalau dia baik. Tapi kan lagi manis kalau dia lengkapkan kebaikan dia tu dengan mnutup aurat. Takde la sia-sia kebaikan yang dia buat tu, insya-ALLAH.

Cuma saye tensen laaa jugak bile gol. bertudung digunakan sebagai hujah untuk menutup ksalahan sendiri... kan..

Lagi 1 nape saya anti sangat dengan statement nonsense tu adalah:
Selagi statement ni wujud, selagi tu la akan ada gadis Islam yang taknak tutup aurat. Alasan? "Ala! Mcam la pompuan pakai tudung tu baik sgt!" "Ala! Aku ni jahat, buat apa pakai tudung. Hipokrit je!" "Ala! Aku bukan kacau kau orang pun!"

Ala.. ala.. ciom kang.

Kan?

Anda nak bertanggungjawab ke bile jadi bende camtu? Dapat 'saham' wo.. sebab anda sokong statement nonsense tu, orang lain pun akan terpengaruh untuk sokong gak.. hasilnya.. jeng3... Taknak pakai tudung la.. Terbaik..

SO PLEASE. Jangan guna lagi statement nonsense tu.. Tambahan kita orang Islam.. jangan tegakkan benang basah, jujur dengan diri. Ea? Ea?

Yang bertutup kepale tapi perangai buruk ni pun satu. Dey anney..tolong la jangan rosakkan imej gadis bertutup aurat..

Pakai tudung pastu cium2 dengan pakwe, terang-terang lak tu. Adeh!

Ingat balik ye ape ustaz cakap.. golongan camni BUKAN golongan menutup aurat..

Hasilnya?

"Tengok, pompuan bertudung pun buat tak senonoh. Aku yang free hair ni pun takde nak wat bende2 camtu.."

Tengok.. tengok.. dah dia bangga menjadi seorang free hair daripada bertudung..

Tengok.. tengok.. orang len gak yang kene tempias sekali.. eh.. Bukan saya la.. saya pun perangai buruk gak.. tapi yang betul2 bertudung & betul2 baik tu.. sian diorang.. tak pasal2 je..

Sekali lagi ea, saya tak benci anda... Kerana sayang la saya buat bgini, saling mngingati. Tapi cara saya mengingati ni makan dalam la.. saya tak cukup budi bahasa.. Kalau ade yang ase terkondem, maaf, tapi begini la jugak perasaan orang yang benar-benar bertudung bile ade yang keluarkn statement famous-but-nonsense tu.. so fair & square la ni kan? Kan?

Kalau ade yang sentap, or nak anti sy dsebabkn tguran sy ni, atau nak kata saya tak patut post camni. Nak tegur orang ada caranya, bukan begini. Bla.. bla.. bla.. Saya redha. *Muka pasrah* Saya bukan takleh tolerate langsung, tapi maaf, saya memang tak boleh tolak ansur dengan isu ni.. Tak aci tau! Ini kali pertama dan terakhir saya post secara rasmi.. INSYA ALLAH.. Harapan saya kalau tak banyak pun, at least sikit pun jadi la lekat kat otak pembaca apa yang saya cuba sampaikan ni. Papehal, serang la saya. Jangan plak pegi serang atau boikot kawan2 anda dan saya yang bertudung plak. Diorang tak suruh pun saya wat post ni. Mereka tidak bersalah. Huhu.

Terima kasih.. Maaf banyak-banyak.. Wassalam... world peace.. frends alwayz.. (^__^)


P/S: Waktu mencari bahan untuk post ni, terjumpa komen dari hamba ALLAH ni. Ayatnya sangat simple tapi stil menggambarkan apa yang saya nak sampaikan sampai berjela-jela tu:


"Nak buat ape2 tak payah la tengok orang lain. Kalau orang tu pakai smart pastu makan taik takkan nak ikut gak. Kesimpulannya, buat je lah apa yg betul & takyah buat yg tak betul." ;)

10 comments:

ch!natsu said...

hope mereka2 yg suke brkata demikian buka minda n tutup mulut..

nice one =)

Ai Ni.. said...

mereka2 yg kata macam ni sangat berani kan..?cakap pakai kaki..dorg lupa bertudung suruhan Allah..berani lak lawan Allah..nak menegakkan benang yg basah mcm2 alasan bg..malah menyalahkan org lain lak..setuju ngan ayie..

Zack Hazze said...

sedarkan diri...insafkan hati...Ingatlah Ilahi...

Anonymous said...

urm..duk depan cermin dulu guys..:P

Anonymous said...

Confuse pulak saya baca blog ni...sebagai pembaca yg tak bertudung, saya rasa pernyataan yang saudari patut anti adalah..'GADIS ISLAM YG MENUTUP AURAT TAK SEMESTINYA BAIK, GADIS ISLAM TAK MENUTUP AURAT TAK SEMESTINYA JAHAT" ..sebab itulah statement yg salah memandangkan menutup aurat tu melingkungi semua. Kalau saudari anti dengan statement 'GADIS ISLAM BERTUDUNG TAK SEMESTINYA BAIK, GADIS ISLAM TAK BERTUDUNG TAK SEMESTINYA JAHAT" saya rasa itu cukup emosional..kerana pernyataan tu sangat terbukti betulnya...

Asyiqeen Mohd Nor said...

mintak share :)

Anonymous said...

saye dah jadi kurang percaye dkt gurls yg pkai tudung..tgk la,yg berzina kbnyakan pkai tudung (yg masuk utube in general,,bkn nk tuduh ke ape,tp tu lah..kpd yg pakai tudung tu,biarlah ikhlas..rmai skrg yg on/off tgk pada tempat -.-

anahiettah afibs said...

inilah manusia... sy sangat setuju entry ni. sbb sy pun kesal sangat ngan pernyataan "x semua yg bertudung tu baik" ketara sangat itu cuma ALASAN. mereka tahu tp buat2 x tau. hukum menutup aurat WAJIB! meninggalkan yg wajib BERDOSA! bila da berdosa dapat apa..nauzubillah. mmg tuhan yg nilai, tapi atleast diaorg ikut perintah tuhan. kalaupun sesorg yg menutup aurat itu perangainya x baik..dia masuk neraka kan? tapi orang yang tak bertutup aurat, walaupun perangainya yg terbaik..KOMPOM masuk neraka. melanggar perintah tetap salah, & yg lebih salah bila kita terus2an mencari alasan bukannya mmperbaiki diri....Alahualam

Cik Aish said...

suka gila dgn entry ni...

Anonymous said...

Sy pernah di tanye oleh kwn sy yg beragama kristian (lelaki).."kenapa zelina (bkn nama sebenar) x pakai tudung, si timah (pon bkn nama sebenar) pakai tudung? bukankah islam wajib pakai tudung?..adoi..garu kepala sy nk menjawab nyer..so, pkir2 kan lah golongan2 yg xpakai tudung ape yg org agama len kate kat u all..nnti mati rmbut u all yg cntik rebonding n kinting2 tu n warna warni tu jadi habuan api neraka jer tau walaupom u alls ada budi pekerti yg baik sesama manusia.......x takut ker dgn api neraka oiii.....